ENSCHEDE - Een 44-jarige vrouw uit Enschede is door de politierechter in Almelo veroordeeld wegens het vergoelijken van de Holocaust. De vrouw is veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur waarvan de helft voorwaardelijk. Het is voor het eerst dat iemand op grond van dit wetsartikel, dat sinds 1 oktober 2024 in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen, is veroordeeld.
Op 6 oktober 2024 - een jaar nadat aanhangers van Hamas Israël waren binnengevallen - liepen honderden mensen mee in een stille tocht vanuit het centrum van Enschede naar de synagoge om aandacht te vragen voor Jodenhaat. Toen de vrouw langs de stille tocht fietste, riep ze verschillende keren: “Dood aan alle Joden, Heil Hitler”. Toen ze die woorden vlakbij de synagoge herhaalde, werd ze door de politie aangehouden.
De strafzaak tegen de 44-jarige vrouw uit Enschede stond afgelopen vrijdag 10 januari op de rol bij de politierechter in Almelo. Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland had de vrouw gedagvaard op verdenking van het overtreden van het wetsartikel waarin onder meer het vergoelijken van internationale misdrijven strafbaar wordt gesteld. De vrouw werd vanwege de uiting bovendien verdacht van aanzetten tot geweld tegen een groep mensen (artikel 137d Sr).
Voor beide feiten veroordeeld
De politierechter veroordeelde de vrouw voor beide feiten tot een taakstraf van zestig uur waarvan de helft voorwaardelijk. De politierechter verbond een bijzondere voorwaarde aan het vonnis. Als de vrouw zich binnen een half jaar bij de synagoge meldt en een verslag van haar bezoek bij de reclassering inlevert, hoeft ze die dertig uur niet te werken.
Het is de eerste keer dat iemand op grond van dit nieuwe wetsartikel 137c lid 2 Sr is veroordeeld. Met dit wetsartikel is het vergoelijken, ontkennen of verregaand bagatelliseren van genocides, misdrijven tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven expliciet strafbaar gesteld.
Dit persbericht is uitgebracht door het OM in Amsterdam, het parket waar het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie (LECD) van het OM is ondergebracht.