Onder de naam ‘Suzan’ werd een account aangemaakt op een datingsite en een afspraak gemaakt met het slachtoffer. De mannen maakten een afspraak op 8 augustus 2019 op een parkeerplaats bij een pannenkoekenrestaurant in Enschede. Eenmaal daar trof het slachtoffer niet ‘Suzan’, maar werd hij overvallen door twee jongemannen met een groot mes. Later kwam daar een derde, de man uit Duitsland, bij. Het slachtoffer is op die parkeerplaats mishandeld en op de achterbank van zijn auto gezet. Als hij niet zou meewerken zouden ze hem drogeren en insuline bij hem inspuiten, zo werd er gedreigd. Urenlang werd er rondgereden door Enschede. Onderweg is ingelogd op het bankaccount van de man en is geld van zijn spaarrekening naar zijn lopende rekening overgeboekt. Eén van de mannen probeerde tevergeefs duizenden euro’s te pinnen. Het lukte uiteindelijk wel om enkele honderden euro’s te pinnen. Later werd via het bankaccount geld overgemaakt naar bankrekening van 2 medeverdachten, ook uit Enschede. Diezelfde nacht is nog een deel van dat geld gepind en verdeeld. Rond half vier ’s nachts hebben ze de man weer afgezet.
Agenten brengen bezoekje aan slachtoffer
Omdat het medewerkers van de bank opvalt dat er twee ongebruikelijke transacties zijn geweest op het account van de man wordt de politie ingeschakeld. Twee agenten brengen vervolgens een bezoekje aan het slachtoffer. Het valt de agenten op dat de man gewond is. Daarop doet de man zijn verhaal en later aangifte. De politie start een onderzoek. In dat onderzoek worden onder andere beelden van bewakingscamera’s van het restaurant bekeken. Op beelden is te zien dat twee hoofdverdachten het slachtoffer mishandelden. Ook zijn de namen van de personen achterhaald naar wie het geld is overgeboekt. Door geld over te boeken naar een rekening van iemand anders en daarbij te vermelden dat het om een lening gaat probeerden ze te verhullen dat het geld afkomstig is van een strafbaar feit.
Dat de zaak uiteindelijk aan het licht komt is – mede – te danken aan de oplettendheid van de bankmedewerkers en de agenten. De verdachten hebben bij de man ingespeeld op zijn schaamtegevoel. De man was in eerste instantie niet van plan aangifte te doen, maar deed dit na het bezoekje van de agenten alsnog. Uit de slachtofferverklaring van de man blijkt dat het voor hem een verschrikkelijke ervaring was. Tot op de dag van vandaag heeft hij te kampen met angstgevoelens.
‘Pedojagen’
Volgens de drie mannen wilden ze de man slechts aanspreken op het feit dat hij met een (minderjarige)vrouw had afgesproken en heeft het slachtoffer hen geld aangeboden om niet naar de politie te stappen. Afgezien van het feit dat de rechtbank dit verhaal niet gelooft, maakt dit hun daden nog schrijnender. Een situatie met een minderjarige vrouw in scene zetten en vervolgens voor eigen rechter spelen kan niet worden getolereerd. Dat geldt zeker omdat dit soort situaties, ook wel bekend als het zogenoemde ‘pedojagen’, in toenemende mate aan de orde zijn in de samenleving.
Gevangenisstraffen
Het tweetal dat het geld op hun bankrekening liet storten om het vervolgens te verdelen hoeven niet opnieuw naar de gevangenis. De rechtbank veroordeelt hen tot een gevangenisstraf die gelijk is aan de voorlopige hechtenis. Daarnaast moeten ze een taakstraf uitvoeren van 240 uur. De opgelegde straf van 36 maanden voor twee van de hoofdverdachten is, vanwege de ernst van de feiten, hoger dan door de officier is geëist. De derde man die op de parkeerplaats aanwezig was is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook deze straf is hoger dan geëist. Daarnaast moet het vijftal een schadevergoeding betalen.