Op die avond in juli komt rond elf uur een auto tegen een lichtmast tot stilstand aan de Parallelweg LS in Hengelo. De politie treft een 33-jarige man aan de chauffeurskant aan met dodelijke schotwonden. Hulpverlening mag niet meer baten.
Op basis van onder meer camerabeelden en telefoongegevens wordt zes dagen later de 22-jarige verdachte aangehouden. Nadat hij zich enkele malen tijdens politieverhoren beroept op zijn zwijgrecht, begint de verdachte uiteindelijk te verklaren wat er die avond volgens hem is gebeurd. De verdachte stelt dat hij bij zijn latere slachtoffer in de Trijpstraat instapte voor een drugsdeal van ongeveer vijftig euro. Naar eigen zeggen werd hij daarop bedreigd met een mes en handelde hij uit noodweer toen hij meerdere keren met een vuurwapen op het slachtoffer schoot. Laatstgenoemde legt, zwaargewond, nog een stukje af met de auto en botst aan de Parallelweg LS op een lichtmast.
Het OM vindt niet dat het beroep op noodweer kan worden gehonoreerd. “Hij verschuilt zich achter het feit dat het slachtoffer hem zou hebben bedreigd en gebruikt dit als rechtvaardiging. Het is echter verdachte zelf die zich in de wereld van criminele handel in drugs heeft begeven, waarbij hij zichzelf heeft voorzien van een vuurwapen”, stelt het OM. Bovendien had de verdachte de mogelijkheid om te vluchten uit de auto. Ook is het handelen van verdachte, door te schieten op vitale lichaamsdelen van het slachtoffer, naar de mening van het OM disproportioneel.
Op sociale media profileert de Rotterdammer zich, zo stelde de officier van justitie vandaag tijdens het requisitoir, “op gangsterachtige wijze met wapens, drugs en geld. Hij beweegt zich ogenschijnlijk dag in dag uit met een doorgeladen wapen in onze maatschappij.”
De verdachte is onderzocht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Het recidiverisico bij de man wordt als hoog ingeschat. Het OM: “Verdachte heeft welbewust gekozen voor het criminele milieu, hij werd er niet toe gedwongen. Hij heeft vanuit zijn antisociale trekken geen remming gevoeld om een vuurwapen aan te schaffen en zich hiermee in de wereld van de drugshandel te begeven. Vanuit zijn verstandelijke ontwikkelingsstoornis overzag hij niet het gevaar van het rondlopen met een doorgeladen vuurwapen. Vanaf het moment dat hij zich in het criminele milieu begaf en met een doorgeladen vuurwapen rondliep, kon hij de consequenties en het gevaar van zijn gedrag niet overzien.”
Naast de gevangenisstraf is, zo luidt de conclusie van zowel het OM als van de onderzoekers van het NIFP, intensieve behandeling nodig in een strak en hoog beveiligd kader; daarom verzoekt het OM de rechtbank naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op te leggen.