NEDERLAND - Je webshop is geblokkeerd, je klantenbestand ben je kwijt. Van het een op het andere moment ligt je bedrijfsvoering stil. Je kan niet meer bij je bestanden, tenzij je betaalt: ransomware. Kan je als slachtoffer werkelijk niets anders doen dan toch maar dat losgeld betalen? Politiecollega en promovendus aan Universiteit Twente Tom Meurs onderzocht de cijfers achter gijzelsoftware.


Hij bekeek 481 gemelde gevallen van ransomware bij de politie of gespecialiseerde bedrijven. De gevolgen van gijzelsoftware zijn groot. Als ondernemer kun je het risico echter beperken, blijkt uit het onderzoek, met een goede reservekopie.

Extra back-up
Cybercriminelen zoeken tijdens een ransomware-aanval namelijk juist actief naar jouw back-ups. Maar dankzij een up-to-date reservekopie op een losse harde schijf hoeft zo’n aanval je bedrijf niet lam te leggen. Heb je de data ook ergens los van internet of je bedrijfsinformatiesysteem bewaard, dan kan je snel weer opstarten en draait je bedrijf gewoon door. Met een fysieke reservekopie achter de hand blijkt slechts 3,6% van de slachtoffers over te gaan tot betaling van het losgeld. Het maken van een losse extra back-up loont dus – maar niet voor de criminelen.

Tips

🕖Maak dagelijks een back-up

💻 Maak een back-up op een digitale én fysieke locatie

✅Test regelmatig of een back-up werkt

Meer weten over Tom Meurs' onderzoek? Lees het hier