ENSCHEDE - De Aziatische hoornaar is een wespensoort die normaal gesproken niet in Nederland leeft en hier ongewenst is. Sinds enkele jaren wordt deze soort vooral in Zuid-Nederland aangetroffen. Ook in Twente zijn ze al gezien. De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Daarom faciliteert de provincie het bestrijden van de Aziatische hoornaar.

Provincie Overijssel aan zet voor de bestrijding

Met het eten van (wilde) bijen, vliegen en andere insecten is de Aziatische hoornaar een bedreiging voor onze biodiversiteit. Daarnaast is ook een concurrent van de inheemse Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar staat op de Europese lijst van invasieve exoten. Dit zijn planten en dieren die schade toebrengen aan de Europese natuur of een gevaar kunnen inhouden voor de volksgezondheid, voor de hoogwaterveiligheid of de landbouw. Deze soorten moeten daarom bestreden worden. In en rondom Enschede pakt de provincie de bestrijding van de Aziatische hoornaar samen met de Imkerkoepel Twente op. Als gemeente ondersteunen we deze bestrijding met een financiële bijdrage. Hiervan zijn speciale vallen voor Aziatische hoornaars aangeschaft.

Effect van de bestrijding nog onbekend

Op dit moment hangen er op verschillende plekken in de stad vallen voor Aziatische hoornaars. De vrijwilligers van de Enschedese bijenvereniging controleren deze vallen de komende maanden een paar keer per dag. Daarbij halen ze de insecten die er niet in thuishoren er handmatig uit. Tot nu toe zijn er nog geen Aziatische hoornaars gevangen. Het komende jaar houden we samen met de provincie de voortgang nauwlettend in de gaten. Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan passen we de bestrijding in Enschede in overleg met de provincie aan.

Denkt u de Aziatische hoornaar gezien te hebben?

Geef dit dan door via de website van waarnemingen.nl. Voeg bij de melding een goede foto toe. Bijna alle meldingen van hoornaars betreffen de inheemse beschermde Europese soort. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar (grootte 1 euromunt) en heeft een zwarte kop, een zwart borststuk en alleen het achterste deel van het lijf heeft een gele kleur. De onderste helft van de poten is heldergeel. De Europese hoornaar heeft de grootte van een 2 euromunt, een roodbruine kop en borststuk, maar het achterlijf is zeker voor de helft heldergeel van kleur. De poten van de Europese hoornaar zijn geheel roodbruin.

Kijk dus eerst goed of u de kenmerken van de Aziatische hoornaar herkent. De veelvoorkomende Europese hoornaar hoeft u niet te melden, deze is zelfs beschermd. Indien uw waarneming inderdaad een Aziatische hoornaar betreft, gaat via de website van waarneming.nl automatisch een bericht naar de provincie. Vanuit daar onderneemt de provincie actie om het nest van de Aziatische hoornaar op te sporen en de wespen op verantwoorde wijze te verwijderen.