ENSCHEDE - Hoewel het najaar van 2024 droger was dan vorig jaar, gaan we toch weer de winter in met een hoge grondwaterstand. Als het veel blijft regenen, kan dit voor overlast gaan zorgen.

De plaatsen waar grondwater vorig jaar voor problemen zorgde, houdt de gemeente goed in de gaten. Als het nodig is, wordt er vaker geveegd en worden putten boven en onder de grond extra schoongemaakt. De afgelopen maanden zijn de drainageleidingen doorgespoten. Dit zijn buizen met gaatjes die grondwater verzamelen en afvoeren. Ook zijn sloten en duikers schoongemaakt. Dit alles zodat grondwater en regenwater beter kan wegstromen.

Toch kan er de komende maanden overlast van hoog grondwater ontstaan. Dit komt doordat planten en bomen in de winter bijna geen grondwater opnemen. Bijna elke regendruppel die valt, trekt in de grond. In de Enschedese bodem zitten kleilagen. Die laten bijna geen water door. Het regenwater blijft steken op de kleilagen en zakt maar langzaam in de diepe grond.

Wat te doen bij wateroverlast

Ziet u wateroverlast? Volg dit stappenplan.

  1. Waar is de wateroverlast?

    • In huis: Door de hoge grondwaterstand staan veel kelders en kruipruimtes vol water. U hoeft dit meestal niet te melden. Meer informatie leest u op https://www.enschede.nl/grondwateroverlast


    • Buiten, bij een beek. Op de website van Waterschap Vechtstromen leest u wat moet doen. https://www.vechtstromen.nl/werk/klimaat-veiligheid/wateroverlast/


    • Buiten, bij een sloot, wadi, duiker of andere plek. Kijk of er een put of rooster verstopt zit met bladeren en takken. Misschien kunt u die zelf alvast op een veilige manier weghalen. Als u de verstopping weghaalt, loopt het water vaak meteen weg.

  2. Dreigt er een gevaarlijke situatie voor het verkeer? Of kan het water gebouwen in stromen?
    • Ja: bel naar het spoednummer van gemeente Enschede op 053 - 481 76 00
    • Nee: Doe een melding via https://meldingen.enschede.nl/

  3. Bij acuut gevaar belt u altijd 112

Verklein het risico op schade door wateroverlast

U bent zelf verantwoordelijk voor grondwater op uw terrein. Gelukkig kunt u zich voorbereiden op hoog grondwater. Ook kunt u iets doen om zo weinig mogelijk schade te hebben door bijvoorbeeld water in uw kruipruimte of kelder.

  • Haal waardevolle spullen uit de kelder. Zet de rest van de spullen voor de zekerheid op een verhoging en een stukje van de muur. Dan is er niet meteen schade als er water in de kelder komt.
  • Als er eenmaal een lek zit, is het moeilijk helemaal te voorkomen dat er water in de kelder komt. Kijk op welke plek het water de kelder binnenkomt. Schakel een deskundig bedrijf in om te kijken wat er mogelijk is om de kelder waterdicht te maken. Kijk op groenblauwenschede.nl voor meer informatie hierover.
  • U kunt ook het water wegpompen. Plaats een vlakzuigerpomp met een automatische vlotterschakelaar. Zet deze neer op het laagste punt in de kelder. Dit kan in combinatie met een roostervloer. Hou er rekening mee dat u dit vaker moet herhalen als het grondwater hoog staat.
  • Kijk op https://www.enschede.nl/riool-en-grondwater voor meer informatie over grondwater.

Huiseigenaar is verantwoordelijk

Volgens de regels is de eigenaar van een huis zelf verantwoordelijk voor het grondwater op het eigen terrein. Ook is de eigenaar verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. De gemeente doet geen aanpassingen om te voorkomen dat er water in kelders komt.
De gemeente komt alleen in actie als er regelmatig sprake is van grondwateroverlast in en rond meerdere woningen. En als de grondwateroverlast risico’s geeft voor de gezondheid.
Wilt u weten wat de grondwaterstand in de buurt van uw huis? Kijk op de website van het Twents waternet via grondwater.webscada.nl/twentswaternet.

Grondwater verschilt per locatie maar overal hoog

Gemeente Enschede meet op ongeveer 200 plekken de stand van het grondwater. Daaruit blijkt dat het grondwater al langer dan een jaar uitzonderlijk hoog staat. Doordat het grondwater hoog staat, drukt het tegen de muren en de vloer van de kelder. Soms zitten hier zwakke plekken in. Bijvoorbeeld in de stenen of in de naad tussen de muur en de vloer. In oud beton kunnen ook kleine scheurtjes zitten. Door de zwakke plekken kan water in uw kelder stromen. Misschien heeft u wel water in uw kelder en uw buren niet. Dit kan komen door het verschil in kwaliteit van de keldermuren en keldervloeren. Ook de kleilaag in de bodem speelt een rol. Op de ene plek ligt de kleilaag hoger dan op de andere plek. Daarom kan het per straat en soms zelfs per kavel verschillen hoe hoog het grondwater staat.