ENSCHEDE - Dankzij het stimuleringsfonds van de gemeente Enschede is het Stationsplein nu de thuisbasis van een bijzondere innovatie: de FATscope. Dit interactieve kijkinstrument is ontwikkeld door het bedrijf 100%FAT. En geeft voorbijgangers een unieke blik op hoe het Stationsplein er in de toekomst uit kan zien. Wij spraken initiatiefnemer Lieven Maes over zijn uitvinding.

Een kijk in de toekomst én het verleden

De FATscope lijkt op het eerste gezicht op een traditionele verrekijker die je vaak ziet op uitzichtpunten. Maar niets is minder waar. Dit apparaat laat je namelijk niet alleen de omgeving van nu zien. Het toont ook hoe deze er na een verbouwing uit kan zien. "Mensen hebben vaak last van bouwprojecten. En begrijpen niet altijd goed wat er gebeurt of waarom het zo lang duurt", vertelt Maes. "De FATscope biedt hierin een oplossing. Door mensen inzicht te geven in de toekomst en het eindresultaat van de bouwwerkzaamheden te laten zien."

Met behulp van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) biedt de FATscope veel meer dan alleen een beeld van de toekomst. "Je kunt zelfs terug in de tijd kijken. Of heel andere realiteiten verkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos", aldus Maes. Voor het Stationsplein geeft de FATscope een inkijkje in hoe het plein er na herinrichting uit kan zien. “In 2025 is het de bedoeling om in het kader van 700 jaar Enschede ook het verre verleden van de stad te visualiseren. Hopelijk gaat dit door!”

Doorontwikkeling voor Enschede

De FATscope op het Stationsplein in Enschede is een doorontwikkeling van eerdere versies die in andere steden staan. "Deze nieuwe versie maakt gebruik van point cloud data. Dit maakt het mogelijk om gebouwen nog realistischer in beeld te brengen", legt Maes uit. Bovendien is de kijker uitgerust met een platform van zonnepanelen. Zodat het apparaat zelfvoorzienend is. Zelfs in de winter.

Het Stationsplein: een logische keuze

Het Stationsplein is een logische locatie voor de FATscope. Gezien de ingrijpende herinrichting die daar gepland staat. "De komende jaren wordt dit plein flink onder handen genomen. En dat kan onzekerheid met zich meebrengen", vertelt Maes. "Met de FATscope kunnen voorbijgangers alvast kijken hoe het plein er in de toekomst uit kan zien. Wat hopelijk voor meer begrip en positieve betrokkenheid zorgt."

Daarnaast is het Stationsplein een drukke locatie. Dat is ideaal om het gebruik en de interactie met de FATscope te onderzoeken. "We kunnen anoniem volgen hoe vaak en hoe lang mensen kijken. Dit helpt ons om de software beter te maken en de ervaring te verbeteren." Deze gegevens worden vergeleken om te leren wat bezoekers het meest aanspreekt.

Ambities voor de toekomst

Voorlopig ligt de focus op het Stationsplein. Maar er zijn zeker ambities om de FATscope op andere plekken in Enschede in te zetten. "Als dit project succesvol blijkt, lijkt het ons geweldig om de FATscope ook bij andere bouwprojecten te plaatsen", zegt Maes. Een verdere uitbreiding zou kunnen bijdragen aan het informeren en betrekken van bewoners bij verschillende bouwprojecten in de stad.

Steun van het stimuleringsfonds

De steun van het stimuleringsfonds van de gemeente Enschede is voor 100%FAT van groot belang geweest bij dit project. "Het is een unieke kans om de FATscope in onze eigen stad te plaatsen en te onderzoeken", vertelt Maes. "Het stelt ons in staat om waardevolle inzichten op te halen die we kunnen toepassen in toekomstige ontwikkelingen."

Benieuwd naar de veranderingen op het Stationsplein? Bezoek de FATscope en ontdek het zelf!