Dit gebeurt in het kader van een pilot die als doel heeft om drukke plekken te monitoren en verkeerstromen, parkeerplaatsen en de in- en uitstroom van bezoekers in kaart te brengen. Ook worden er beeldopnames gemaakt die gebruikt kunnen worden voor promotiedoeleinden en voor de toezichthoudende instanties. De drone opereert vanuit het sportveld van BSC Unisson in Boekelo en wordt bestuurd door het dronebedrijf Float360.
Veiligheid en privacy
Bezoekers van de Military merken in principe weinig van de drone-inzet. De drone vliegt op een hoogte van 100 tot 120 meter en er een vluchtplan met strikte veiligheids- en privacyprotocollen gevolgd. Tijdens de pilot worden alle geldende wet- en regelgeving rondom dronegebruik nageleefd. Dit betekent onder andere dat de drone niet boven mensenmassa's vliegt en dat er een beveiligde dataverbinding wordt gebruikt.
De betrokken partijen zijn ervaren professionals die vertrouwd zijn met de relevante wetgeving. Er wordt ook rekening gehouden met mogelijke illegale dronevliegers, waarvoor een monitoringsysteem actief is. Naast de drone van de gemeente vliegt ook RTV Oost tijdens het evenement met een drone.
Voordelen van drones bij evenementenbeheer
Een drone kan een groot gebied nauwkeurig monitoren en live beelden delen met betrokken partijen, wat bijdraagt aan snelle en uniforme informatievoorziening. Dit verhoogt de efficiëntie en veiligheid van het evenementbeheer. De drone vervangt geen mensen op de grond, maar dient ter ondersteuning, waardoor toezicht veiliger, duurzamer en efficiënter wordt.
Evaluatie
Na de pilot zal een evaluatie plaatsvinden met alle betrokken partijen. De resultaten worden vergeleken met voorgaande jaren om de effectiviteit van de drone-inzet te beoordelen. Op lange termijn ziet de gemeente potentie in drones voor verschillende toepassingen, zoals monitoring van zonnepaneelinstallaties, verkeersmetingen en groenbeheer.