Alle gemeenten krijgen van het Rijk 2,3 miljard euro minder na 2026. Ook heeft de gemeente meer kosten door stijgende (loon)kosten omdat in Nederland veel producten en diensten duurder worden. Enschede moet vanaf het jaar 2026 30 miljoen euro besparen. De gemeente heeft veel gesprekken met het Rijk om ook na het jaar 2026 alle taken goed uit te kunnen blijven voeren. '
Misschien gevolgen voor onze stad
De gemeente onderzoekt verschillende oplossingen die moeten voorkomen dat de gemeente financiële problemen krijgt. Zo kijken we eerst naar de kosten en uitgaven die wijzelf kunnen bepalen, bijvoorbeeld:
- grote uitgaven over meerdere jaren verdelen
- ons werk anders doen
- subsidies voor bedrijven en samenwerkpartners anders verdelen
- besparen door minder geld uit te geven
- of juist extra geld binnenkrijgen
Dienstverlening hetzelfde houden
De gevolgen van de keuzes zijn er niet alleen voor onze gemeentelijke organisatie. Maar misschien ook voor onze diensten en samenwerkingen met maatschappelijke instellingen en andere partners. Tegelijkertijd proberen we de dienstverlening naar onze inwoners en bedrijven op hetzelfde niveau te houden.
Besluit in juli 2025
Alle keuzes komen in een plan. Dat plan heet de zomernota. In het plan staan veel ideeën en de besparingen. De gemeenteraad leest het plan en bekijkt welke gevolgen dit heeft voor inwoners, maatschappelijke instellingen en andere partners. De raad maakt de keuzes en beslist over de zomernota. In november maakt de raad de begroting. Op 1 januari 2026 gaan de plannen in.