ENSCHEDE - In 2024 kreeg de gemeente maar 5 meldingen over de eikenprocessierups. Het lijkt er dus op dat de vroegtijdige bestrijding van de jeukrups goed werkt.

Sinds 2020 bestrijden we de rups in het vroege voorjaar met aaltjes of bacteriën. Vanaf die tijd neemt de overlast elk jaar verder af. Dit past bij het beeld in heel Nederland. Volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups werd nog maar in 8% van de eikenbomen de eikenprocessierups gezien.

Bepalen aanpak komende jaren

De eikenprocessierups gaat niet meer weg. Maar omdat de overlast sterk is afgenomen gaan we kijken waar we de bestrijding kunnen verminderen of stoppen. We voorspellen daarvoor de overlast voor volgend jaar. We doen dit onder andere door op vaste plekken verspreid door Enschede feromoonvallen op te hangen. Dat zijn vallen die alleen de mannelijke eikenprocessievlinders lokken. Hoe minder eikenprocessievlinders er in de val zitten, hoe kleiner de kans is op overlast voor het volgende jaar. En hoe minder bestrijding dus nodig is.

Natuurlijke vijanden

Insecten zoals sluipwespen zijn nodig om de eikenprocessierups te helpen bestrijden. In een versteende omgeving kunnen deze natuurlijke vijanden niet leven. Om die reden zaaien we op meerdere plekken bloemenrijke mengsels, poten we bloembollen en maaien we minder vaak. Het grootste deel van het verharde oppervlakte in Enschede is van inwoners zelf. Help de natuurlijke vijanden dus een handje door uw tuin of balkon te vergroenen!