Aan de hand van deze nieuwe afspraken behoudt cultuur een structurele plek in het (basis)onderwijs. Met focus op het bevorderen van kansengelijkheid, talentontwikkeling en het delen van kennis. Ook doelen zoals vak-integratie met taalonderwijs, naschoolse activiteiten en het doorontwikkelen van het Cultuurmenu staan centraal.
Ieder kind verdient kans om cultuur te ontdekken
Cultuurwethouder Malkis Jajan benadrukt dat cultuuronderwijs bijdraagt aan de creatieve en persoonlijke ontwikkeling van kinderen: “Ieder kind in Enschede verdient een kans om cultuur te kunnen ontdekken. Ongeacht hun achtergrond. Cultuuronderwijs helpt niet alleen met creatief denken, maar ook met samenwerken en kansen krijgen. Het is mooi om te zien hoe scholen en culturele instellingen dit samen mogelijk maken. Ik ben trots dat we als stad blijven investeren in de toekomst van onze kinderen.”
Resultaten om trots op te zijn
De afgelopen jaren hebben scholen, culturele instellingen, opleiders en de gemeente samen gezorgd voor mooie resultaten. Via het Cultuurmenu, de online vraag-georiënteerde portal, vinden scholen zowel eendaagse activiteiten als doorlopende leerlijnen van de Enschedese culturele aanbieders. Daarnaast worden leraren en aanbieders geschoold op het gebied van cultuureducatie. Voorbeelden van activiteiten of programma’s op vlak van cultuureducatie zijn het zogenaamde PLUS-traject, theaterbezoeken voor kinderen die Nederlands leren en trainingen voor docenten. De komende vier jaar wordt dit werk voortgezet. Onder andere door inzet van Bovenschoolse Cultuurcoördinatoren (BCC’ers), die de verbinding leggen tussen de vraag vanuit scholen en de mogelijkheden van de aanbieders vanuit het culturele veld.
Feestelijke ondertekening
Het convenant is ondertekend door belangrijke partners, zoals vertegenwoordigers van basisscholen, culturele instellingen als het Rijksmuseum, Concordia en Kaliber en de gemeente. Samen streven de partijen ernaar om alle kinderen in Enschede kwalitatief cultuuronderwijs te bieden.