ENSHCEDE - Bomen zijn belangrijk voor een stad. Daarom wil de gemeente nieuwe regels invoeren voor het beschermen van bomen. Dat betekent dat bomen niet meer zomaar gekapt kunnen worden.

Niet door de gemeente, maar ook niet door inwoners. Bij de nieuwe regels hoort een bomenkaart met waardevolle bomen van de gemeente én inwoners. Inwoners kunnen de komende 6 weken reageren op de nieuwe regels en de bomenkaart.

Vaker een vergunning nodig

De gemeente wil meer bomen beschermen met een vergunningplicht. Als de regels worden ingevoerd geldt voor alle bomen vanaf 1 meter omtrek op 1,30 meter hoogte een vergunningplicht. Ook bracht de gemeente de meest waardevolle bomen in beeld op een bomenkaart. Bijvoorbeeld de plataan op de Klokkenplas of de mammoetboom in het Ledeboerpark. Maar ook bijzondere bomen bij inwoners in de tuin. Voor zulke waardevolle bomen geldt altijd een vergunningplicht en kijken we extra goed naar de situatie. Er gelden daarnaast ook nog andere regels. Bijvoorbeeld het herplanten van bomen. Wie een boom kapt moet in principe altijd 1 of meerdere bomen terugplaatsen. Dit was altijd al een eis in de kapvergunning. De gemeente gaat beter toezien op de herplant van deze nieuwe bomen.

De nieuwe regels kunt u hier inzien

De bomenkaart met waardevolle bomen kunt u hier bekijken

Proef met vergunning voor bomen in lanen

Op de bomenkaart staan ook straten met belangrijke bomenlanen in onze stad. Dit zijn bomenlanen die bijvoorbeeld de stad verbinden met de dorpen. Denk aan de Gronausestraat of de Hengelosestraat. Dit soort bomenlanen vinden we belangrijk om te behouden. Ook als de bomen dunner zijn dan 1 meter omtrek. Daarom doen we een proef om voor gemeentelijke bomen in de openbare ruimte in zo’n bomenlaan een vergunningplicht op te leggen. Deze is dan nodig voor laanbomen met een omtrek vanaf 50 centimeter. Deze proef duurt maximaal 3 jaar. We bekijken daarbij of het aanvragen van een vergunning voor deze bomen invloed heeft op andere doelen van de stad. Denk aan het behalen van planningen, het vergroenen van onze gemeente, maar ook of het tot extra kosten leidt.

Proef voor wijken met minder schaduw van bomen

Er zijn wijken en buurten met minder schaduw van bomen. Dat kun je zien als je de wijk of buurt op een zomerse dag van boven bekijkt op een luchtfoto. We weten dat mensen gelukkiger zijn in een groene buurt met bomen. Dus zijn we extra zuinig op bomen in een wijk met minder schaduw van bomen. Daarom doen we een proef om gemeentelijke bomen vanaf 50 centimeter omtrek in zulke buurten en wijken ook vergunningplichtig te maken. We bepalen de komende tijd voor welke buurt(en) dit precies geldt. Ook deze proef begint pas als de nieuwe regels zijn vastgesteld.

Belang van bomen in de stad

Een grote boom koelt op een zonnige dag net zoveel als 10 airco’s. Dat komt doordat ze vocht verdampen door de zon, en schaduw maken onder de boom. Ook nemen ze water op als het veel regent, en halen ze giftige stoffen uit de lucht. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen gelukkiger zijn in de buurt van bomen.

Zienswijze indienen vóór 8 mei

De regels gaan pas in als deze door de gemeenteraad zijn goedgekeurd. De komende 6 weken kunnen belanghebbenden reageren op het voorstel. Bij het voorstel hoort ook de bomenkaart. Mensen die het niet eens zijn met de regels, of met het aanmerken van hun boom als beschermwaardig, kunnen een zogenaamde zienswijze indienen. Dat kan tot uiterlijk donderdag 8 mei op de volgende manieren:

  1. Online een zienswijze indienen. Dat kan door dit formulier in te vullen. Hiervoor heeft u een DigiD (voor inwoners) of eHerkenning (voor ondernemers) nodig.
  2. U kunt een brief sturen. U stuurt deze brief aan het College van B&W, Postbus 20, 7500 AA Enschede. In de brief vermeldt u ‘zienswijze boomregels en bomenkaart’, uw naam, adres en handtekening.

Uw waardevolle boom aanmelden voor de bomenkaart?

Mist u een waardevolle boom op de bomenkaart? Dan kunt u deze eenvoudig melden via bomen@enschede.nl. Dat kan uw eigen boom zijn of een boom van de gemeente. Wij kijken dan of de boom voldoet aan de eisen. Als de boom voldoet wordt hij toegevoegd aan de bomenkaart. Zo werken we samen aan een betere kaart en een groener Enschede.