ENSCHEDE - Sinds april onderzoeken de ecologen van NatuurInclusief B.V. de leefplek en populatieomvang van de huismus, gierzwaluw, spreeuw en vleermuis in Enschede. Inmiddels hebben ze een aantal interessante bevindingen gedaan. Het veldonderzoek loopt nog tot begin september.

Het veldonderzoek dat NatuurInclusief B.V. voor ons uitvoert is onderdeel van het soortenmanagementplan (SMP) dat we als gemeente samen met woningbouwcorporaties Domijn, De Woonplaats, Ons Huis en SJHT momenteel opstellen. Het SMP is een plan waarbij verschillende beschermde soorten in kaart worden gebracht en een boost krijgen, zodat bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen door kunnen gaan. Voor Enschede wordt voor zo'n 20 verschillende beschermde diersoorten een SMP opgesteld. Van laatvliegers en gewone dwergvleermuizen tot vlinders, grote bosmuizen en egels. Het veldonderzoek dat NatuurInclusief B.V. uitvoert beperkt zich tot de huismus, gierzwaluw, spreeuw en verschillende vleermuizen.

VERSCHILLENDE RESULTATEN

“De afgelopen tijd hebben we verschillende waarnemingen gedaan. Van kraamverblijven van de gewone dwergvleermuis en laatvlieger tot nestlocaties van de gierzwaluw, huismus en spreeuw. We hebben kraamverblijven van wel meer dan 100 vleermuizen waargenomen, maar ook kleinere van bijvoorbeeld 15 vleermuizen. Daarnaast hebben we ontdekt dat er in bepaalde wijken in Enschede ontzettend veel huismussen leven, terwijl in de naastgelegen wijk er bijna geen te verkennen is. Nadat het veldonderzoek is afgerond, gaan wij uitzoeken waar die verschillen precies door veroorzaakt worden.", vertelt Fleur Bokma, Adviseur Ecologie bij NatuurInclusief B.V..

VERVOLGONDERZOEK NAAR VLEERMUIZEN

De eerstvolgende onderzoeksperiode is vanaf 1 augustus tot en met 10 september. In die periode vervolgt NatuurInclusief B.V. het onderzoek naar vleermuizen. Daarbij starten ze rond de klok van 11 uur ’s avonds tot ongeveer 2 of 3 uur ‘s nachts. De ecologen zijn te herkennen aan hun gele hesjes met 'NatuurInclusief' achterop.

NATUURVRIENDELIJK ISOLEREN WORDT MAKKELIJKER VOOR INWONERS

Als we de leefplekken en populatieomvang van de soorten eenmaal in kaart hebben gebracht, gaan we deze plekken gericht versterken. Na goedkeuring van ons soortenmanagementplan door provincie Overijssel betekent dit voor u als inwoner dat verschillende ruimtelijke ingrepen aan uw huis, waaronder natuurvriendelijk isoleren, makkelijker voor u worden. Wanneer u uw huis gaat isoleren, renoveren of verbouwen hoeft u namelijk geen ecologisch onderzoek meer uit te laten voeren; dit heeft de gemeente al uitgevoerd. De omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteiten is ook al aangevraagd door de gemeente.

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven namelijk kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Door dit soortenmanagementplan beschermen we deze dieren. Dit doen we samen. Zo versterken wij als gemeente voedsel-, nest- en leefplekken in de openbare ruimte en draagt u uw steentje bij door bij (ver)bouw, renovatie of isolatiewerkzaamheden aan uw woning natuurvriendelijk uit te (laten) voeren. Wilt u uw dak van buitenaf laten isoleren? Of een spouwmuur laten isoleren? Kies dan een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert

. Steeds meer isolatiebedrijven bieden dit standaard aan.

DIEREN IN EN OM ENSCHEDE NU AL EEN HANDJE HELPEN? DUIK UW TUIN IN!

Met meer inzicht in welke diersoorten, hoeveel en waar ze in en om Enschede leven, kunnen we leefplekken nog beter versterken. U kunt daarbij helpen! Download de app ObsIdentify via de website van waarnemingen.nl

. Duik uw tuin in, maak een foto van de bij, vlinder, vogel of ander diertje en verstuur uw melding. De meldingen in en om Enschede komen automatisch bij ons terecht en zijn erg waardevol. De waarnemingen gebruiken we vervolgens weer voor het opstellen van onze natuurkaarten.

MEER WETEN OVER HET SMP OF NATUURVRIENDELIJK (VER)BOUWEN OF ISOLEREN?

Neem een kijkje op milieucentraal.nl/wet-natuurbescherming of stuur ons een mailtje via enschede@groenblauwenschede.nl. We helpen u graag op weg!