ENSCHEDE - Bewoners van ruim 50 huizen in Pathmos en Stadsveld kunnen niet langer in hun huis wonen. Als gevolg van overstromingen door extreme regen op zondag 21 juli heeft rioolwater forse schade aangericht in hun huizen. Bacteriën en schimmels uit rioolwater in huis leveren risico’s op voor de gezondheid van de bewoners. Daarom krijgen alle getroffen bewoners op korte termijn vervangende woonruimten.

Het gaat om woningen aan de Ververstraat, Pathmossingel, Willem de Clercqstraat in Pathmos en de Warmoesstraat in Stadsveld. De bewoners zijn geïnformeerd over dit ingrijpende nieuws. In een gezamenlijke brief schrijven locoburgemeester Jeroen Diepemaat en directeur Leon Buiting van De Woonplaats onder meer: ‘We hebben slecht nieuws. Door de grote waterschade kun je niet in jouw huis blijven wonen. Wij zorgen voor een vervangende woning. (..) Het is ongezond om in de woning te blijven. (..) We begrijpen hoe verschrikkelijk het is om plotseling huis en haard te moeten verlaten. We voelen daarin met jou en de andere bewoners mee.’

Ongezond

Uit een eerste onderzoek van de GGD bij de getroffen woningen blijkt dat het ongezond is om in de woning te verblijven. Het probleem is dat rioolwater in de vloeren en muren is getrokken. Dat zorgt voor onzichtbare schimmels en bacteriën, die risico’s opleveren voor de gezondheid van bewoners. Woningcorporatie De Woonplaats is eigenaar van de woningen en is, samen met de gemeente en andere partijen, drukdoende vervangende woningen te regelen voor de bewoners. “De woningen zijn zodanig aangetast dat het herstel van de beschadigde woningen minimaal een half jaar gaat duren”, aldus Leon Buiting directeur van De Woonplaats.

Onderdak

Gemeente en De Woonplaats adviseren bewoners om hun beschadigde woning zo snel mogelijk te verlaten. Veel bewoners hebben tijdelijk onderdak gevonden bij familie en vrienden, sommigen staan op de camping. Daarnaast zijn enkele bewoners afgelopen dagen ondergebracht in hotels. Locoburgemeester Jeroen Diepemaat: “Stadsdeelwethouder Harmjan Vedder en ik hebben bij de getroffen mensen thuis ervaren hoe ernstig de situatie is. De diverse woningbouwcorporaties zetten alles op alles om zo snel als mogelijk vervangende woningen te vinden.” Leon Buiting van De Woonplaats: “Ik heb gemerkt in gesprekken met bewoners hoe groot de impact is. De Woonplaats werkt met man en macht om onze huurders hierin zo goed mogelijk bij te staan. We houden belrondes om goed zicht te houden op de persoonlijke situatie en zijn in de woningen en wijk aanwezig.”

Vervangende tijdelijke woning

De Woonplaats streeft ernaar zo snel mogelijk de getroffen bewoners vervangende tijdelijke woningen te kunnen bieden. Directeur Leon Buiting: “We proberen daarbij zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze huurders. Ook hebben we aandacht voor de huishoudsamenstelling inclusief huisdieren, opslag van spullen en het verhuizen. Daarbij kunnen we ook rekenen op goede hulp van de diverse sociale partners in onze stad.”

Huiskamer van Pathmos en Stadsveld

In Wijkcentrum De Boei, de huiskamer van Pathmos en Stadsveld, kunnen bewoners terecht met al hun vragen over de uitzonderlijke situatie. Eerdere deze week maakten de getroffen inwoners al gebruik van de inloopmomenten in deze huiskamer van het stadsdeel. Diverse organisaties werken vanuit wijkcentrum De Boei samen om de ruim 50 huishoudens bij te staan met diverse praktische zaken zoals boodschappenpakketten van de plaatselijke supermarkt, tot vragen over financiën, verzekeringen, schoolgaande kinderen en zorgen over gezondheid.

Op andere plekken ook wateroverlast

Ook op andere plekken in de stad is er sprake van wateroverlast, zoals in het Janninkscomplex. Daar vinden nadere onderzoeken plaats en zijn gemeente en De Woonplaats in gesprek met de getroffen bewoners. “Ook bij deze bewoners doen we wat nodig is”, aldus Leon Buiting.

Afschuwelijke situatie

Locoburgemeester Jeroen Diepemaat. “Van de ene op de andere dag zijn mensen in een afschuwelijke situatie terechtgekomen. Ze hebben schade aan persoonlijke bezittingen. Hun zorgen zijn groot. We zijn er voor onze inwoners om ze te helpen. Ondanks alle ellende is het hartverwarmend om te zien hoe mensen naar elkaar omzien en elkaar helpen. We gaan dit met elkaar oplossen”, aldus locoburgemeester Jeroen Diepemaat.