ENSCHEDE - De medewerkers van het wijkteam in de wijk Boswinkel hebben er zin in. Ze gaan bij wijze van proef op een andere manier werken: eenvoudiger, toegankelijker, met minder papierwerk, meer gericht op directe hulp aan de inwoner.

De medewerkers van het wijkteam in de wijk Boswinkel hebben er zin in. Vanaf 1 oktober zijn ze begonnen met “Hulp om de hoek”. Ze gaan bij wijze van proef op een andere manier werken: eenvoudiger, toegankelijker, met minder papierwerk, meer gericht op directe hulp aan de inwoner. En meer vanuit de oorspronkelijke bedoeling van het wijkteam.

“We zijn super enthousiast”, reageert projectleider Evelien olde Scholtenhuis. Het team biedt zelf lichte ondersteuning aan zowel volwassen als jeugd. Zo krijgen inwoners sneller hulp. Door deze werkwijze denkt het wijkteam beter in beeld te krijgen waar de wijk als geheel behoefte aan heeft. Op die behoefte wil het team inspelen.

Evelien olde Scholtenhuis: “De wijkteammedewerkers gaan meer zelf hulp verlenen. Bijvoorbeeld aan iemand die moeite heeft om een sociaal netwerk op te bouwen. Voor hem/haar bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de eigen wijk om in contact te komen met anderen, zonder dat daarvoor een zorgorganisatie wordt ingezet. Soms helpt het al als mensen met dezelfde problemen of ervaringen met elkaar in contact worden gebracht, zodat ze merken dat ze niet de enige zijn. We willen de verbinding leggen met voorzieningen en welzijnspartners in de buurt of wijk. En bestaande voorzieningen beter benutten. Dichtbij en laagdrempelig.”

Snel en dichtbij

Welzijnsorganisaties Alifa en Incluzio sluiten aan bij de proef. Ook een van de medewerkers van het pas geopende Familiehuis-West is betrokken. Het Familiehuis-West is er voor jonge ouders en hun kinderen, om ze een goede start te kunnen geven. “Goed dat we daar ook een kort lijntje mee hebben”, zegt Evelien olde Scholtenhuis.

Wethouder Harmjan Vedder (jeugd, onderwijs en gezondheid) is enthousiast over de pilot: “We willen graag dat inwoners in onze stad snel en dichtbij geholpen worden als er hulp of ondersteuning nodig is. Onze wijkteams doen daarin belangrijk werk. Ze werken nu noodgedwongen vaak nog vanuit wetten in plaats van mensen. Er moeten indicaties worden afgegeven, organisaties worden betrokken en er gaat veel tijd zitten in geregel. In de wijk Boswinkel – de Braker willen we proberen of het anders kan.”

De proef “Hulp om de hoek” start in Boswinkel – de Braker. Na 6 maanden is de eerste evaluatie. Als de ervaringen positief zijn, nemen we deze werkwijze over in andere buurten.