ENSCHEDE - Steeds meer scholen in Twente en de Achterhoek doen een beroep op het Jeugdeducatiefonds voor steun aan kinderen die opgroeien in armoede. In Enschede zijn er bijvoorbeeld al 25 deelnemende scholen; een verdubbeling ten opzichte van vorig schooljaar. Ook in Hengelo, Almelo, Deventer en Zwolle krijgen scholen ondersteuning in hun aanpak voor kansengelijkheid. Om alle scholen te blijven ondersteunen is meer steun nodig.


Op de scholen die zijn aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds groeit meer dan de helft van de kinderen op in armoede. Waar vorig schooljaar nog 11 Enschedese scholen meededen aan het Jeugdeducatiefonds, zijn dat er dit jaar al 25. En vier scholen staan nog op de wachtlijst. “We zien dat de problematiek toeneemt én complexer wordt,” vertelt schooldirecteur Truus Pleiter van openbare basisschool Roombeek. “Kinderen komen vaak met trauma’s binnen en hebben al een hele geschiedenis achter de rug. Scholen hebben niet de financiële middelen én de mankracht om dit op te vangen. Zonder het Jeugdeducatiefonds komt lesgeven steeds meer onder druk, want kinderen hebben honger in de klas, en hebben een bril nodig of zijn getraumatiseerd. Deze basale zaken moeten eerst geregeld zijn, voordat je aan lesgeven toekomt.

Het Jeugdeducatiefonds ondersteunt niet alleen met trainingen als trauma-sensitief lesgeven voor leraren en het signaleren van armoede op scholen, maar ook met speltherapie, sociale vaardigheidstrainingen en noodzakelijke middelen zoals een bril, een boek of fiets.

Brugfunctionaris versterkt de band met thuis

Een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen kansongelijkheid is de brugfunctionaris die de verbinding met ouders en leerlingen kan versterken en het schoolteam ondersteunt. “We constateren dat veel ouders niet weten dat ze recht hebben op bepaalde regelingen. Of ze durven geen aanvraag in te dienen omdat het wantrouwen in instanties groot is,” aldus Pleiter. “De brugfunctionaris helpt die drempels verlagen. Wij zien de kinderen natuurlijk dagelijks, waardoor we meer zicht hebben op wat er speelt in de thuissituatie. Met het budget van het Jeugdeducatiefonds kunnen we direct helpen met een bed, een bril of speltherapie en vaak is dat ook een eerste stap in het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de ouders.

Kennissessie op 8 mei: samen werken aan kansen

Op woensdag 8 mei van 15.30 tot 17.30 uur organiseert het Jeugdeducatiefonds een kennissessie over maximale ontwikkelingskansen in Twente. Hans Spekman, spreker tijdens de sessie en tevens directeur van het Jeugdeducatiefonds: “Kinderen die opgroeien in armoede krijgen geen gelijke kans. Onacceptabel in een rijk land als Nederland. Om alle scholen te blijven ondersteunen én scholen van de wachtlijst te halen, is meer geld nodig.” Ook Truus Pleiter deelt haar inzichten en ervaringen uit de praktijk tijdens de sessie op 8 mei. Bedrijven, fondsen en filantropen die meer willen weten over wat zij kunnen doen om zoveel mogelijk Twentse kinderen die opgroeien in armoede te helpen, zijn van harte welkom. Aanmelden kan via: Aanmeldformulier kennissessie kansengelijkheid Enschede