"Het is goed om te zien dat veel dierhouders al gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling om hun dieren beter te beschermen tegen wolvenaanvallen. Ik wil graag alle dierhouders aanraden om te onderzoeken of de regeling ook voor hen interessant is, zodat we samen de veiligheid van onze dieren kunnen bevorderen," aldus Maurits von Martels, gedeputeerde van landbouw en natuur.
De wolf in Overijssel
In 2023 zijn er in Overijssel 86 dieren, allemaal schapen, gedood bij aanvallen van de wolf, meldt BIJ12. Hoewel er in Overijssel geen vaste roedel wolven is, trekken er wel regelmatig wolven door de provincie. Deze dieren zijn op zoek naar nieuw leefgebied en kunnen gehouden hoefdieren zoals schapen aanvallen en doden. Met de wolfpreventieve maatregelen hopen we het aantal aanvallen te verminderen.
Goudjakhals
Een ander roofdier dat naar Nederland oprukt is de goudjakhals. Ook dit dier is inheems, maar in het verleden uit ons land verdwenen. Vanuit de Balkanlanden heeft dit dier weer de weg naar West-Europa gevonden. De goudjakhals past qua grootte tussen een wolf en een vos in. De leefwijze is gelijk aan wolven. Ook de goudjakhals kan schapen en andere gehouden hoefdieren aanvallen. Deze aanvallen zijn af te wenden met de preventieve middelen die ook tegen wolven worden toegepast.
Maatregelen
De maatregelen waarvoor een vergoeding wordt gegeven, zijn onder andere het plaatsen van draad- of gaasrasters, het maken van een goed beschermde nachtkraal, het plaatsen van een mobiele of vaste schaapskooi, het aanschaffen van kuddebeschermingshonden en het verbeteren van bestaande afrasteringen.
Persoonlijk advies
Elke aanvrager krijgt bezoek van een adviseur die persoonlijk advies geeft. De adviseur bekijkt ter plekke welke maatregelen het beste passen en of deze binnen de subsidieregeling vallen. Dit maatwerk levert goede resultaten op en zorgt voor een zorgvuldige besteding van gemeenschapsgeld.
In de hele provincie beschikbaar
Houders van hoefdieren in de hele provincie kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling. En niet alleen schapen kunnen worden beschermd: ook pony’s, ezels, damherten, alpaca’s, (dwerg)geiten, kalveren en varkens die met volledige weidegang worden gehouden. Alleen paarden en runderen vallen buiten de regeling, omdat aanvallen van de wolf op deze dieren zeldzaam zijn.
Meer weten?
Bent u benieuwd wat de provincie Overijssel voor u kan doen? Kijk voor meer informatie over de subsidieregeling en de aanvraagprocedure op de website: Wolf- en goudjakhals preventieve middelen.
Meer informatie over de wolf en de goudjakhals in Overijssel vindt u op de website van de provincie: De wolf en de goudjakhals in Overijssel.
BIJ12 monitort de wolf in Nederland en keert schadevergoedingen uit voor aanvallen van de wolf en goudjakhals. Heeft u schade door de wolf of goudjakhals? Meld dit dan bij BIJ12: Wolf -BIJ12.