Wonen en werken in Overijssel aantrekkelijk maken voor jongeren
De Woonkeuken wil dat het voor jongeren aantrekkelijker wordt om in Overijssel te wonen en werken. Zoals gedeputeerde Liesbeth Grijsen benadrukt: "Jongeren weten zelf het beste wat ze nodig hebben. Zij zijn de toekomst van Overijssel. Door naar hun ideeën te luisteren en hen te betrekken, versterken we niet alleen de verbinding met het onderwijs, maar brengen we ook frisse energie in de woningbouw. Samen maken we op deze manier onze provincie een plek waar jongeren willen wonen, werken en blijven groeien."
Deze jongeren gerichte aanpak is niet alleen belangrijk voor de regionale demografie, maar ook voor de grote woningbouwopgave in Overijssel: er moeten minimaal 42.300 woningen gerealiseerd worden tot en met 2030. Jongeren zijn hierbij onmisbaar, zowel voor het ontwikkelen als het uitvoeren van woningbouwplannen.
Voor de gemeente Hengelo is het behoud en aantrekken van jong talent cruciaal, aldus wethouder Gerard Gerrits: "Om talenten aan te trekken en vast te houden, moeten we zorgen voor eigentijdse woon- en werkomgevingen. Denk aan plekken waar wonen, werken, leren en recreëren in balans zijn, met goede bereikbaarheid en een levendige stedelijke cultuur. Wie kan daar beter over meedenken dan de talenten zelf?"
Studenten ontwerpen
toekomstgerichte wijken voor Hengelo en Almelo
Daarom besloot de Woonkeuken samen te werken met studenten van Saxion’s minor ‘Bouwen aan Wonen op Maat’, waarbij de studenten werden uitgedaagd om de “wijk van de toekomst” te ontwerpen. Tijdens een intensieve driedaagse sessie werkten de studenten aan cases voor de gemeenten Hengelo en Almelo. Deze “junior adviseurs” presenteerden hun ideeën aan het Woonkeuken-netwerk. Bestuurders en betrokkenen spraken hun enthousiasme uit over de frisse inzichten en de vernieuwende benadering van de jongeren.
Ook Almelo ziet de waarde van jong talent, stelt wethouder Arjen Maathuis: "In een tijd waarin we voor grote vraagstukken staan, zoals het woningtekort, is het doorbreken van oude patronen essentieel. De frisse ideeën van studenten helpen ons om verder te komen."
Onderwijs en praktijk slaan handen ineen
Zowel de marktpartijen als woningcorporaties zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Overijsselse woonwijk van de toekomst’. Ze zijn geïnspireerd door de innovatieve ideeën van de studenten en de creatieve manier waarop deze plannen zijn gepresenteerd. Bovendien zijn de eerste stappen gezet om stage- en afstudeerplekken te creëren, waarmee jong talent verder wordt verbonden aan de praktijk. De Woonkeuken fungeert daarbij niet alleen als inspiratiebron, maar ook als broedplaats waar professionals en jong talent elkaar ontmoeten en samenwerken aan toekomstgerichte oplossingen.
Caroline van de Molen, directeur van de Academie Bestuur, Recht en Ruimte bij Saxion, benadrukt het belang van deze samenwerking tussen onderwijs en de praktijk: "De samenwerking met onze werkveld partners en het inzetten van onze studenten en docenten zijn cruciaal voor de kwaliteit van ons onderwijs."
Concrete resultaten en frisse inzichten na drie dagen hard werken
De resultaten van de sessie gaven waardevolle inzichten in wat jongeren belangrijk vinden in hun toekomstige woonomgeving. Wat opviel was:
- Flexibele woonvormen en betaalbaarheid: Jongeren gaven aan dat het belangrijk is om toegang te hebben tot flexibele en betaalbare woonvormen, zoals gedeelde woonruimtes en modulair opgebouwde woningen. Dit sluit aan bij hun behoefte om zelfstandig te wonen, maar met ruimte voor gemeenschap.
- Leefbare en aantrekkelijke wijken: Studenten benadrukten het belang van groene en duurzame woonwijken met voldoende voorzieningen, zoals sportvelden, culturele activiteiten en plekken om elkaar te ontmoeten. Goede bereikbaarheid via openbaar vervoer is daarbij essentieel.
- Integratie van wonen, werken en leren: De ontwerpen voor Hengelo en Almelo bevatten concepten waarin woningen direct verbonden zijn met coworkingruimtes, startups en leerplekken. Dit stimuleert de binding met de regio en biedt kansen voor persoonlijke ontwikkeling.